Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 9 december 2010

Ny debatt igång

Av Ann-Britt - 9 december 2010 10:04

Carina Blom skrev ett högst relevant inlägg på sin blogg och nu har en ny spännande debatt tagit fart på blogg och Facebook.

Läs hennes inlägg här:

http://www.legendariopre.blogspot.com/

Många intressanta kommentarer finns på FB. Bla säger "någon" att vi ska bevara mångfalden och rasen har blivit som den blivit på grund av att man i Spanien betäckt med lite av varje. Vad jag förstår så tycker du inte att det är så himla noga att höja kvalitetskravet på avelsgodkännandet. Jag kan ha missförstått. Jag tror och hoppas det?

Jag kan hålla med om att rasen blivit så bra som den är pga gott avelsarbete i Spanien, men frågan är om vi har samma kunskaper som spanjorerna har om sin ras. De har trots allt hållit på några hundra år mer än vi har här i "lilla Svedala".

Vi måste ta in i beräkningen att man inte är så himla pjåskig med avkommorna. Många föl och hästar slaktas t ex för att de inte passar in i ramen.
När fuxfärgen inte var godkänd slaktades dessa föl eller såldes utan brännmärke som andalusier.

Har man 20-30 föl per år så kan man nog göra så om det kommer fram föl som ser ut som kameler p g a fel hingstval. Men det har ju knappast vi råd med, eller hur. Vi, på vårt stuteri, har fått fyra föl som mest på ett år och vi vill att alla ska vara perfekta. Jag skulle aldrig riskera att prova en hingst som jag inte vet om han håller måttet. Vad skulle jag göra med de fölen om det går fel?

Det är ju ännu viktigare att vi gör rätt när vi håller på att bygga upp en ras, för det är väl det vi gör i Sverige? Vi har ett fåtal avelsdjur bara, jämfört med Spanien.

Vi får inte glömma att det finns tusentals PRE-hästar i Spanien som inte ser ut som PRE. Alla som åkt runt och letat häst där håller nog med mig.

Vi tittade på flera hundra innan vi köpte Ninfa och det var hur många som helst som jag inte skulle tagit emot om jag så fått betalt för det. Då var det även på de fina och dyra stuterierna.

Jag tycker att vi ska höja kraven och kämpa vidare för att få så bra PRE som bara är möjligt. Fel blir det ändå ibland om individer inte passar ihop, men vi kan ju försöka göra så rätt som det går.


  


Vår Ninfa och min gubbe.


  


Den stolta modern ett par år senare. Här med Aciano.


  


Aciano.


Jag har fler tankar om detta, men det här får bli början...

 
 
Mari

Mari

9 december 2010 15:30

Mkt bra skrivet!
Mvh: Mari

http://ww.solviksstuteri.se

 
Carina

Carina

9 december 2010 19:17

Uppenbarligen så behöver vi en ordentlig debatt!
Jag blev uppringd av FSHS idag och det samtalet gjorde mig inte direkt något nöjdare:( grrrr...

Jag hör till dom som inte nödvändigtvis tycker att basgodkännandet behöver ändras eftersom det finns fler nivåer. Men man måste vara införstådd med vad det betyder. Sen gäller ju det både ston och hingstar, ibland kan man tro att bara hingsten är välhängd (tänker på div utmärkelser=0)så blir det automatiskt en bra avkomma, men det är ju 2 att dansa tango, kram

http://www.legendariopre.blogspot.com

Ann-Britt

9 december 2010 19:42

Oj, du får utveckla vad samtalet gällde!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards