Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 17 januari 2013

Alla som tycker som jag tycker jag är vettiga människor

Av Ann-Britt - 17 januari 2013 18:49

Ja, men nog är vi väl så lite till mans. Hittar man en artikel där det som står överensstämmer med ens egna värderingar så tycker man att det är en bra artikel.


Nu var det en artikel i Ridsport om Karslunds gård utanför Sthlm som drog till sig mitt intresse.


Bl a står det att för hög form på unga hästar ger ryggproblem och de flesta ryggproblem kommer av felaktig ridning. Ryggkotpelaren är inte färdig förrän hästen är sju år! Men medellivslängden på svenska halvblod var, i alla fall för något/några år sedan, sju år. Skrämmande eller hur? Förr i tiden räknades hästen som unghäst tills den var 7-8 år. Idag tittar folk konstigt på en om man inte ridit in hästen när den är tre. Jag är lite gammalmodig i det avseendet och vi lägger helst inte sadel på våra förrän de är fyra år. Jo, de kan ha sadel på, men inte ryttare.


Vissa hästar känns klara vid tre, som Azora och Aciano, men som tur är har tidsbristen gjort att de ändå fått gå och dra benen efter sig i hagen. Jag kommer så väl ihåg den spanska veterinären förra året som blev mycket förtjust i Bailarino och som bestämt sa till mig att "börja nu långsamt med honom och rid honom INTE när han är tre!"


Vi jobbar dem vid hand och lär dem allmänt gott uppförande osv. Det tycker jag man kommer långt med i unga år. Vår lilla Futura och Bailarino känns absolut inte mogna som ridhästar och då blir ändå Futura fyra i år. Hon får vänta ett tag till. Baila är fortfarande min lille bebis och han är barnslig och gänglig. Inte redo varken i huvud eller kropp.

Azora var stadig som en klippa vid 2 1/2 och Aciano likaså. Man måste se till individen.


Jag vill gärna att de blir 25 år, minst, och då spelar det inte så stor roll i det långa loppet om man klättrat upp vid tre eller fem års ålder.


 


En bild från Linda Tellington Jones, med body-wrap. Detta är något som man kan använda på alla hästar. De behöver alltså inte ha några problem. Det är aldrig fel att jobba med kroppsmedvetenhet. Här kan jag tänka mig att de använder det för att skapa trygghet hos hästen. Den här övningen är bra förberedelse för lastning. Hästen lär sig gå mellan och över lite läskiga saker, som plast. Ovana underlag som förbereder den att gå på rampen i transporten.

Man börjar med stort mellanrum och minskar det vartefter som hästen känner sig OK med övningen. Till slut går den på plasten.


Som med allt gott ledarskap ska man öka förtroendet hos individen, inte tvinga den på något sätt. En avslappnad individ lär sig mycket snabbare och man får en mer bestående kunskap. All spänning och rädsla motverkar detta. Sunt förnuft, eller hur? Dessutom är allt som är roligt lätt att lära sig!

 
 
Sara

Sara

17 januari 2013 22:08

Just halvblodsaveln tycker jag har halkat snett med treårstester och uppsutten hoppning vid fyraårstestet (om man vill kvala in till breeders om jag fattat allt rätt) Det svenska halvblodet idag ser inte ut som den gjorde för 20 år sedan heller. Jag fick för några år sedan samma information som du påpekade, att halvblodets medellivslängd bara är/var 7 år.
Och jag tycker som du så jag är väl...typ vettig då? ;)
Bra skrivet dessutom och jag känner ingen stress fast mitt ♥ är sju år och jag har varken hoppat eller galopperat uppsutten på honom men jag har ingen brådska, det kommer när det kommer och allt över knähöjd får jag svindel av ;)

Kram

http://vogelberga.blogspot.se

Ann-Britt

18 januari 2013 08:29

Absolut, du hamnar i mitt "vettiga-människor-fack" :-)

 
Malin Johansson

Malin Johansson

18 januari 2013 08:33

Ja fel har du inte...
ser lite skoj ut med bodywrapen den fungerar säkert har aldrig provat.

http://www.havrefallen.blogspot.com

 
Ingen bild

Magda

20 januari 2013 12:34

Hurra för gammalmodigheten!:-) Har oxå fått en hel del kommentarer varför inte 3-åringen är inriden?? Hon är inte mogen varken i kropp och själ har varit stående svaret, svaret har mötts av både frågetecken och förståelse.
Skönt att läsa att det finns flera med den åsikten.

Ann-Britt

22 januari 2013 19:37

Än så länge lever vi i ett fritt land :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards