Direktlänk till inlägg 29 september 2013
Nu har jag kommit in i brödbakandet igen. Håller på att testa olika surdegar och har tre burkar med olika varianter i skafferiet. Två med rågmjöl och en med graham. Köpte prima honung på matgalan och det har jag nu hällt i för att få lite bättre aktivitet i bubblorna.
Under mjölksyrningsdagen lärde jag mig att vanligt kranvatten innehåller klor och att kloret förstör hela processen. Man ska koka vattnet och låta det svalna för att få bort kloret. Det står faktiskt aldrig något om det i recepten. Därför måste jag testa om tesen stämmer. En burk innehåller surdeg med vanligt kranvatten och de andra två med kokt vatten.
Honungen får inte vara värmd utan kallslungad annars åker mjölksyrebakterierna åt fanders.
Saltet måste vara jodfritt. Jod förstör också.
Himmel, det här blev en hel vetenskap. Jag som bakat så mycket surdegsbröd utan de här nyvunna kunskaperna och fått fram prima brödkakor. Hm, undrar om det är värt att ändra på något. Men, man ska alltid vara öppen för ny kunskap!
Skrattar i alla fall gott åt surdegshotellen. Hur lättlurad får man vara? Jag har haft burkar i kylen som överlevt min mycket ringa omsorg i veckor. Det är bara att tillsätta lite mjöl och vatten så bubblar de igång igen. Snälla nån, betala massor för att ha sin deg på hotell. Ett 08-fenomen? Ibland är lite vanligt bondförnuft helt OK att ha.
Snart kommer Ingrid och vi ska träna Estela och Azora. Kanske en promenad i det fina vädret.
En misslyckad bild från Spanien, som blev rätt kul.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|