Gustavsborg PRE

Alla inlägg under oktober 2013

Av Ann-Britt - 11 oktober 2013 09:36

På fb finns massor av olika grupper och i någon av dem fördes frågan fram om det går att leva på att ha inackorderingar. Vi som haft det, som Fröding sa, "logo i mjugg och blinkade menande åt varandra". Nej, det finns nog tyvärr ingen möjlighet.


En liten snabb ekvation. Säg att du får 3000:-/häst, vilket de flesta som hyr in sig tycker är en hutlös summa. Vi har inga inackorderingar så jag behöver inte känna att jag trampar någon på tårna.   


Men tycker några säkert, det är ju en massa pengar. 10 st sådana så tjänar man ju 30000:-/månad. Jepp, det gör man.

Då drar vi bort momsen och vips vart det bara 24000:- kvar. Sedan äter hästskrällena en massa mat dessutom. Vi kan räkna runt 1200:-/häst (ganska lågt räknat). Hoppla, då vart det 12000:- kvar.


Du ska släppa ut och in hästen och antagligen mocka om du tar 3000:-/månad. Sedan har vi slitage på byggnader, hagar och kostnaden för att byggnaden bara står där. Svårt att säga mellan tummen och pekfingret, men någon tusenlapp per häst och månad är det väl värt. Men även om vi bortser från allt sådant har vi alltså 12000:- kvar och på dessa ska skatten dras. Säg 30% och du står kvar med 8400:- i näven.


Går det ihop sig? Nä knappast, du måste alltså ha ett heltidsjobb "vid sidan om" för att kunna subventionera 10 personer att hyra box hos dig.


Räkna 350:-/timman (ganska usel timlön som egen företagare) om du har verksamheten som heltidsjobb och du behöver få in i reda pengar 58800:- ( 8 tim x 21 dgr). Då bortser jag alltså från alla kostnader som mat till hästarna osv. Oj, jag glömde också bort att det är 30-31 arbetsdagar i månaden när man jobbar med djur.


Sist vi hade elektriker ute betalade vi 450:-/tim exkl moms och för någon månad sedan behövde vi hjälp med vårt värmesystem och det gick på 590:-/tim. Den timlönen betalar de flesta av oss troligtvis utan att ifrågasätta personens vett och hyfs, men skulle knappast ge det till en hästföretagare.


Den pryl som byttes på värmesystemet kostade 121:-,men notan gick på 1200:- lite drygt.


Jag har ingen aning om hur vi ska komma tillrätta med detta. Men nog är det dags att alla i branschen börjar bli mattekunniga och börjar göra någorlunda ärliga kalkyler?


Eller är jag helt ute och cyklar?


Jamen, då skulle ju inte folk ha råd att ha häst, säger säkert många. Nä, det är en himla tur att många väljer att jobba ideellt.


 


#ekonomi #hästverksamhet #häst #timlön #inackorderingANNONS
Av Ann-Britt - 10 oktober 2013 16:40

Jag är välmotionerad idag. Först en runda på Söderåsen med hästarna och sedan en sväng runt Mölledammarna. Det gäller att passa på och njuta. Jag blir lika hysterisk när hösten är fin, som när våren anländer. Passa på, varje fin dag kan vara den sista med sol.


Azora blev riktigt anfådd idag. Mer än jag ha, ha, min kondition har alltså blivit ganska OK. Ingrid red halva sträckan ungefär och gick bredvid resten. Vi utökar passen en liten aning varje gång. Inte för mycket för vi vill att Azora ska ha en behaglig upplevelse varje ridpass, men ändå lite mer så att styrkan ökar. Nu var det backträning och det märktes att det tog på ett annat sätt än stranden.


Det kryllade av små glada barn i skogen. Jisses, vad barn låter mycket. Våra coola damer tog det med ro, t o m när barnen hojtade "får vi klappa" och kom springande från alla håll. Estela och Azora stod tålmdigt och blev klappade och kelade med. Rara barn var det och det var en fin social träning.


Jag tycker det är väldigt viktigt att variera unghästens utbildning. En skogsvandring ger både kondition och rekreation, får båda parter. Styrka byggs av backträning och att pulsa i sand. De blir lösgjorda och fina.


   


Utsikt nästan bort till vår gård. Stormen Gudrun ordnade med så alla gamla fula, mörka granar försvann.


 


 


Ingrid och Azora spanar in fler barn i backen.


 


NU var det alltså inte nog med denna promenaden utan jag flängde runt Mölledammarna också. Kan inte bli så mycket bättre dag faktiskt :-) Själen mår gott av höstnaturen.


     


#ridkonst #höst #PRE #ridning #unghäst
ANNONS
Av Ann-Britt - 9 oktober 2013 10:50

Efter att ha glott på dörren till lektionslokalen i ett par år utan att den målat sig själv, greppade jag penseln igår och fick äntligen den surdegen avklarad. MEN det gjorde att fönstren bredvid ser för gräsliga ut. Fram med kittburken och påsmetaren.


Jag är inne på mitt fjärde brödbaksförsök och nu har jag ett recept som håller och som jag kan fotografera och ha med i nästa bok. Det är busenkelt och det blir gott varje gång. Då kan jag dela med mig.


Mot kittet!


Lätt förvirrat inlägg? Men jag bakar i kittnings- och målningspauserna.

Av Ann-Britt - 8 oktober 2013 12:21

Tuss uppfinner sin egen parkourbana runt köket och underhåller oss vid fikabordet. Lilla goa katt. Två kvällar har nu båda katterna befunnit sig uppe i vardagsrummet ett litet slag. Det är känsligt läge, men det går. Putte tycker att hon kan hålla sig i köket fast han funderar på om hon ska få utvidga sina domäner. Det känns hoppfullt.


Vi drog till Sibirien imorse med Azora och Estela. Estela var så ivrig att hon lastade sig själv. Hon vet direkt vad som väntar och vill bara iväg. Azora hade Ingrid på ryggen första halvan och sedan får hon gå med enbart sadel på hemvägen. Nästa gång ska vi byta så Estela får bära sadeln hemåt.


Massor med spänningar släppte när Azora fick trava. Hon ville bara trava mer och mer. Kanon med sådan framåtbjudning. Det här är det bästa man kan göra med unghästar. Ut i terräng eller på strand och få dem att känna rörelseglädje.


Estela rullade sig vällustigt och Azora tänkte slänga sig och göra detsamma. Med sadel på! Stopp och lugn. När vi var nästan "hemma" tog Kenneth sadeln och gick till bilen med den så båda hästarna fick rulla sig i den fuktiga sanden. Underbart sätt att avsluta. Det de kommer ihåg från vår prommis är att det är underbart med strandpromenader. Man får rulla sig. Inte undra på att de vill iväg dit igen.Futura tidigare i somras.Av Ann-Britt - 7 oktober 2013 09:02

Jag finslipar mitt recept på lergrytebrödet. Tänkte ha med det i nästa bok. Det tar sig får jag säga och gårdagens bak blev riktigt, riktigt gott. Ska se om det går att duplicera försöket. Väldigt svårt med surdegar för de går på känsla. Inte helt lätt att ge exakta mjölmängder osv. Men det får bli som i förra boken att jag överlåter åt läsaren att ge personlig touch.


I den här varianten hällde jag lite olivolja, rivet citronskal och rosmarin i botten av grytan. Det avgav en doft av Medelhavet.


 


Åkte på matmarknad i Skäralid med dotter och måg. Underbart väder och trevlig tillställning. Jag kom hem grymt kaffesugen, men mötte en svettig Kenneth i en av hagarna. Han höll på att röja bort sly och annat som låg på trådarna i vår nya hage. Det gick ju liksom inte att säga "tjena, nu ska jag gå in och fika" utan jag sa "vill du ha sällskap i röjningen" och det ville han. Kaffepausen blev en dryg timma senare och då smakade det GOTT. Hagen var något bättre strömförande.Av Ann-Britt - 7 oktober 2013 09:02

Jag finslipar mitt recept på lergrytebrödet. Tänkte ha med det i nästa bok. Det tar sig får jag säga och gårdagens bak blev riktigt, riktigt gott. Ska se om det går att duplicera försöket. Väldigt svårt med surdegar för de går på känsla. Inte helt lätt att ge exakta mjölmängder osv. Men det får bli som i förra boken att jag överlåter åt läsaren att ge personlig touch.


I den här varianten hällde jag lite olivolja, rivet citronskal och rosmarin i botten av grytan. Det avgav en doft av Medelhavet.


 


Åkte på matmarknad i Skäralid med dotter och måg. Underbart väder och trevlig tillställning. Jag kom hem grymt kaffesugen, men mötte en svettig Kenneth i en av hagarna. Han höll på att röja bort sly och annat som låg på trådarna i vår nya hage. Det gick ju liksom inte att säga "tjena, nu ska jag gå in och fika" utan jag sa "vill du ha sällskap i röjningen" och det ville han. Kaffepausen blev en dryg timma senare och då smakade det GOTT. Hagen var något bättre strömförande.Av Ann-Britt - 5 oktober 2013 21:09

30 liter färg senare är SNART hela stallet uppfräschat. Min stackars kropp är mindre fräsch. Det är tufft jobb att måla betongblock. De putsade väggarna, utan skarvar, är en enkel match. Å andra sidan blir ett murat stall som nytt när det är nymålat. Gnagda träboxar är alltid gnagda boxar. Betongblock rår de minsann inte på.


Om ni funderar på att bygga stall kan jag alltså rekommendera murat, men man ska vara klar över att tvättningen är ett h-e om man har svalor eller hästar med diarré. Det finns också små hästlustigkurrar som trycker upp rumpan i väggen innan de släpper ut bollarna. Jag har först såpatvättad, sedan högtryckstvättat och efter det gått över med en stålborste för att ta hästbajs.


Därav lasagnehotet. 


Corazona för några år sedan i ickemålade boxar. Får ta nya foton och visa hur duktig jag varit.


Av Ann-Britt - 4 oktober 2013 13:18

Aguila och Azora, Ingrid, Kenneth och jag åkte till Sibiriens strand imorse. Med fick sadeln följa och den hamnade på Azoras rygg och Ingrid fick kröna hela skapelsen.


Det är som att ha haft en minisemester efter promenaden längs stranden. Alla bekymmer och eventuella irritationsmoment rinner bort. Själv vaknade jag på ett uselt humör efter diverse märkliga drömmar, som inte ville lämna. Ibland blir det konstigt... Aguila blev sur på mig för att jag var sur på henne osv, osv. Men väl på stranden  försvann allt trams och vi njöt hela gänget.


Ingrid provade traven och Azora tyckte det var toppen. Hon hade gärna travat hela strandsträckan. Underbart omkomplicerad pålle.


Inte kan man gå och vara sur i den här miljön, eller vad säger du?


         


Vi har alla hästarna på bete fortfarande och det är vilsamt för oss alla. Vi har inte behövt stödfodra och det är helt unikt läge. Normalt brukar vi få börja med det i augusti. Inte ens killarna som ändå har gnagt av bra i sin hage behöver hösilage än, men det är nog bara någon vecka bort tills vi får ge extra mat till dem. Kommer regnperioden tar vi in hingstarna. Tjejerna har lyxhage nu, med vindskydd i form av skog från alla håll och sedan sitt skjul de kan söka skydd i.


#PRE #ridkonst #ridning #hästPresentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17
18
19 20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se