Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2014

Hästarna förstår oss utan ord

Av Ann-Britt - 29 augusti 2014 08:26

Ibland tycks det som att vi verkligen kan prata med hästarna.  Att de förstår varje ord vi säger och att de kan läsa våra tankar. Jag får säga att jag mött en del så intelligenta varelser att jag faktiskt tror på detta, men för det mesta är det nog bara att de är otroligt bra på att läsa kroppsspråk.


Vi människor är usla jämfört med hästarna att avläsa kroppsspråk. Ett vinklat öra betyder en hel massa för en annan häst beroende på vilken situation de befinner sig i. Det kan vara att han lyssnar, det kan vara en varning osv. Hur många människor har inte blivit bitna, sparkade, avkastade osv bara för att de inte sett eller hörsammat varningssignalerna. En häst skickar ut en hel massa varningar innan den gör allvar av hotet.


I Feldenkrais är det ju så att man kan tänka sig en rörelse och det ger i princip samma effekt som om man utför rörelsen fullt ut. Man mobiliserar muskler och nerver på samma sätt antingen man tänker eller utför rörelserna. Lite magiskt, eller hur?


Givetvis ser hästarna detta direkt. Om vi tänker att vi ska byta varv mobiliserar vi de muskler som behövs för att utföra varvbytet och det räcker för att hästen ska byta. Oj, tänker vi den läser mina tankar. Det kanske den gör i och för sig, men för hästen är vi säkert övertydliga i vårt kroppsspråk utan att den behöver anstränga sig med tankeläsning :-)


Fast ibland undrar jag ändå om de inte verkligen kan läsa tankar och förstår ord. Ett par exempel:


Estela och Aguila är våra mest bestämda och smarta madamer och de har synpunkter om hur saker och ting ska göras. När vi höll på att plocka in Estela och Azora nattetid i stallet för att de inte skulle föräta sig på gräset gick det bra någon vecka. Sedan tyckte Estela att nu får det för bövelen räcka med stalltramset. Hon promenerade iväg när vi skulle hämta dem och hade inga planer alls på att låta sig hämtas.


Hon vandrade iväg och Kenneth gick efter henne. De hade gått en bra bit ner i hagen när han sa ”ja men Stellisen ikväll ska du inte gå in. Du ska få vara ute med de andra” Estela tvärstannade, vände och kom raskt bort till Kenneth och stack huvudet i grimman. Hm, då börjar man ju undra eller hur?


När Kenneth löslongerade Aci häromdagen råkade jag säga ”Är ni klara?”. Aci vände direkt och gick bort till mig och utgången. Han hade inga planer på att göra en enda övning till. Kenneth lockade och det hade gått så himla bra tidigare, men nu gick Aci till porten hela tiden och ställde upp sig.


Ja, ja vad vet vi. Kanske de är tankeläsare ändå.


Några foton på våra äppelgäster. Mamma och två kid. Får väl hålla med om att de är rysligt söta. Bara de låter bli mina blommor!


     

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23 24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se